مثل «در خانه اگر کس است یک حرف بس است»
گفتم که الف، گفت دگر هیچ مگوی
در خانه اگر کس است یک حرف بس است
حافظ هم می سراید:
نیست بر لوح دلم جز الف قامت یار
چه کنم حرف دگر یاد نداد استادم
«الف» رمزی از وجود مطلق یا نور مطلق است که مطلق بودن او جایی برای هیچ احدی باقی نمی گذارد. وحدة الوجود - یا وحدة الشهود - سرالاسرار عرفان به شمار میرود و سید حیدر آملی کتاب جامع الاسرار خود را در موضوع توحید وجودی نوشته است، چنان که کتاب تمهیدات عین القضاة همدانی هم در موضوع وحدة الشهود یا توحید شهودی است. لازم است که بین مشرب عرفای مشرق جهان اسلامی و عرفای مغرب جهان اسلامی تمییز داد، البته نه به این صورت که اولی عرفان ادبی است و دومی عرفان فلسفی یا اولی عرفان اهل محبّت است و دومی عرفان اهل معرفت، بل به صورت فرق نهادن میان وحدة الشهود مشرقیان و وحدة الوجود مغربیان. در خانه اگر کس است، یک حرف بس است.
- دکتر بابک عالیخانی، کتاب روشنایینامه، مقالۀ سیری در زبانزدهای فارسی
17 بهمن 1403
تعویق زمان برگزاری همایش
با سپاس فراوان از استقبال گستردۀ علاقهمندان از همایش بین المللی «رنه گنون و احیاء خمیرۀ ازلی»، به اطلاع میرساند که با تصمیم شورای اجرایی، زمان برگزاری این همایش موکول خواهد شد به بهمنماه سال 1404. با توجه به تعویق زمان برگزاری همایش، علاقهمندان میتوانند پژوهشهای خود را تا پایان مهرماه 1404 از طریق سامانۀ همایش ارسال بفرمایند. همچنین، جزئیات برگزاری سومین پیشنشست این همایش با موضوع «تبیین عالم مدرن» به زودی به اطلاع خواهد رسید.
11 بهمن 1403
معرفی کتاب «رنه گنون و طلب حکمت عتیق»، گردآورده فیلیپ فور
کتاب «رنه گنون و طلب حکمت عتیق»، گردآورده فیلیپ فور (پاریس، ۲۰۱۶) مرکب از سه بخش است: بخش نخست با عنوان «رنه گنون و زمانه او» مشتمل بر شش مقاله، و بخش دوم نیز با عنوان «رنه گنون و سنت و سنتها» شامل شش مقاله است. سرانجام، بخش سوم با عنوان «دریافتها و چشم اندازها» دربردارنده هفت مقاله است. نویسندگان مقالات مندرج در این کتاب، درباره شناخت متافیزیکی از دید رنه گنون، و خطای فلسفی از نظر او نوشته اند، و تصور او درباب کتب عهدین، و دین یهود، و آیین مسیحیت را بررسی کردهاند. همچنین، تصوف از دید رنه گنون موضوع یکی از مقالات است. مقالهای در خصوص خمیره ازلی و جاویدان خرد در این مجموعه وجود دارد. یکی از نویسندگان، تفکر سنتی مورد نظر رنه گنون را با اندیشههای الهیات مسیحی مقایسه کرده است. دکتر سید حسین نصر، مقاله پر باری در باره تاثیر شدید و عمیق تعالیم رنه گنون نوشته است. در زمینه موضوع اساسی سمبولیسم مکانی، مقاله دقیقی در کتاب فیلیپ فور درج شده است، و همچنین دو سه مقالۀ دیگر هم هست که ذکر آنها ضروری به نظر نمیرسد.
19 مرداد 1403
برگزاری سخنرانی علمی با عنوان «رنه گنون و فرهنگ ایران باستان»
به گزارش روابط عمومی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، با اهتمام گروه «ادیان و عرفان» مؤسسه، سخنرانی علمی دکتر بابک عالیخانی با عنوان «رنه گنون و فرهنگ ایران» در روز یکشنبه 6 خردادماه 1403 در سالن دکتر نصر مؤسسه، با استقبال بسیار خوب علاقهمندان برگزار گردید. در ادامه متن کامل این نشست از نظر میگذرد:
02 مرداد 1403
فراخوان مقاله همایش بینالمللی «رنه گنون و احیاء خمیرۀ ازلی» مؤسسۀ پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
فراخوان مقاله همایش بینالمللی «رنه گنون و احیاء خمیرۀ ازلی» مؤسسۀ پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
23 تیر 1403